Könnyű kezelés
forrás: Országos ivóvízminőségi adatbázis (Humán Vízhasználatok Informatikai Rendszere, HUMVI) 2023
Az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket az 5/2023 (I.12.) Kormányrendelet tartalmazza. A közműves ivóvíz szolgáltatás ivóvízellátó-rendszereken keresztül történik, amelyek egy vagy több település vízellátását biztosíthatják. Az ivóvíz minőségét a szolgáltatók a népegészségügyi hatósággal egyeztetett ütemtervnek megfelelően ellenőrzik, de a népegészségügyi hatóság saját ellenőrző vizsgálatokat is végez. A településeken szolgáltatott ivóvíz minőségének értékelése a települést ellátó ivóvízellátó-rendszer vízvizsgálati eredményein alapul. Az ellenőrző vizsgálatok elsősorban a szolgáltatott ivóvíz minőségét jellemzik az épületek belső hálózatának átadási pontjáig. Az épületek belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (pl. ólom kioldódás, baktériumszaporodás) nem tükrözik. A belső hálózatok megfelelő állapotáért és üzemeltetéséért, az ott bekövetkező vízminőségi változásokért az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős.
Települések vízminőségi besorolása:
Megfelelő minőségű ivóvíz: a szolgáltatott ivóvíz minősége mikrobiológiai és kémiai paraméterek alapján is megfelel a vonatkozó határértékeknek
Megfelelő, indikátor paraméterek miatt tűrhető minőségű ivóvíz: a szolgáltatott ivóvízben valamely üzemeltetési hibát jelző, vagy esztétikai panaszt okozó indikátor kémiai paraméter jellemző értéke meghaladja a parametrikus értéket, vagy valamely indikátor mikrobiológiai paraméter kifogásoltsága jelentkezik.
Kémiai szempontból nem elfogadható: a szolgáltatott ivóvízben valamely kémiai paraméter jellemző értéke meghaladja a határértéket
Megfelelő, eseti bakteriológiai kifogás: a szolgáltatott ivóvízben valamely szennyvíz eredetű szennyezést jelző mikrobiológiai paraméter (E. coli vagy Enterococcus) esetileg előfordul
Település neve: Balotaszállás
Minősítés: Megfelelő minőségű ivóvíz
Ivóvízben vizsgált paraméterek leírásai...| Paraméter neve | Vizsgálatszám | Kifogásszám | Megfelelőség% | Medián | Maximum |
| Escherichia coli (E. coli) [szám/100 ml] | 10 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Enterococcusok [szám/100 ml] | 5 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Antimon [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Arzén [µg/l] | 5 | 0 | 100 | 3,47 | 4 |
| Benzol [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Benzo(a)pirén [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,0001 | 0,0002 |
| Bór [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Bromát [µg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Kadmium [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Króm [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Réz [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,0049 | 0,0098 |
| Cianid [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| 1,2-diklór-etán [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Fluorid [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,11 | 0,14 |
| Ólom [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,3 | 0,6 |
| Higany [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Nikkel [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Nitrát [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 3,9 | 4,5 |
| Nitrit [mg/l] | 5 | 0 | 100 | 0 | 0,02 |
| Nitrit - vízmű kimenő [mg/l] | 12 | 0 | 100 | 0,01 | 0,02 |
| Policiklusos aromás szénhidrogének [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,0005 | 0,001 |
| Szelén [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Tetraklór-etilén + Triklór etilén [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Összes trihalo-metán [µg/l] | 5 | 0 | 100 | 20,97 | 49,9 |
| Cisz-1,2-diklór-etilén [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Klorit [mg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Kötött aktív klór [mg/l] | 9 | 0 | 100 | 0 | 0,22 |
| Alumínium [µg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Ammónium [mg/l] | 5 | 0 | 100 | 0,03 | 0,12 |
| Klorid [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 3 | 6 |
| Clostridium perfringens (spórákkal együtt) [szám/100 ml] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Szín [-] | 6 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Vezetőképesség [µS/cm] | 5 | 0 | 100 | 539 | 579 |
| pH [-] | 5 | 0 | 100 | 7,71 | 7,77 |
| Vas [µg/l] | 5 | 0 | 100 | 0 | 28,3 |
| Mangán [µg/l] | 5 | 0 | 100 | 0 | 4 |
| Szag [-] | 6 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Permanganátos kémiai oxigénigény (KOIps) [mg/l O2] | 3 | 0 | 100 | 1,01 | 1,7 |
| Szulfát [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 3 | 6 |
| Nátrium [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 26,75 | 39,9 |
| Íz [-] | 6 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Telepszám 22°C-on [szám/ml] | 10 | 0 | 100 | 2 | 15 |
| Telepszám 37°C-on [szám/ml] | 2 | 0 | 100 | 0,5 | 1 |
| Coliform baktériumok [szám/100 ml] | 5 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Pseudomonas aeruginosa [szám/100 ml] | 4 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Zavarosság érzékszervi [-] | 5 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Összes keménység CaO [mg/l CaO] | 2 | 0 | 100 | 145,5 | 152 |
| Radon [Bq/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Trícium [Bq/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Indikatív dózis [mSv/év] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Mikroszkópos biológiai vizsgálatok | 4 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Összes peszticid [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |