Könnyű kezelés
forrás: Országos ivóvízminőségi adatbázis (Humán Vízhasználatok Informatikai Rendszere, HUMVI) 2023
Az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket az 5/2023 (I.12.) Kormányrendelet tartalmazza. A közműves ivóvíz szolgáltatás ivóvízellátó-rendszereken keresztül történik, amelyek egy vagy több település vízellátását biztosíthatják. Az ivóvíz minőségét a szolgáltatók a népegészségügyi hatósággal egyeztetett ütemtervnek megfelelően ellenőrzik, de a népegészségügyi hatóság saját ellenőrző vizsgálatokat is végez. A településeken szolgáltatott ivóvíz minőségének értékelése a települést ellátó ivóvízellátó-rendszer vízvizsgálati eredményein alapul. Az ellenőrző vizsgálatok elsősorban a szolgáltatott ivóvíz minőségét jellemzik az épületek belső hálózatának átadási pontjáig. Az épületek belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (pl. ólom kioldódás, baktériumszaporodás) nem tükrözik. A belső hálózatok megfelelő állapotáért és üzemeltetéséért, az ott bekövetkező vízminőségi változásokért az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős.
Települések vízminőségi besorolása:
Megfelelő minőségű ivóvíz: a szolgáltatott ivóvíz minősége mikrobiológiai és kémiai paraméterek alapján is megfelel a vonatkozó határértékeknek
Megfelelő, indikátor paraméterek miatt tűrhető minőségű ivóvíz: a szolgáltatott ivóvízben valamely üzemeltetési hibát jelző, vagy esztétikai panaszt okozó indikátor kémiai paraméter jellemző értéke meghaladja a parametrikus értéket, vagy valamely indikátor mikrobiológiai paraméter kifogásoltsága jelentkezik.
Kémiai szempontból nem elfogadható: a szolgáltatott ivóvízben valamely kémiai paraméter jellemző értéke meghaladja a határértéket
Megfelelő, eseti bakteriológiai kifogás: a szolgáltatott ivóvízben valamely szennyvíz eredetű szennyezést jelző mikrobiológiai paraméter (E. coli vagy Enterococcus) esetileg előfordul
Település neve: Barnag
Minősítés: Megfelelő, indikátor paraméterek miatt tűrhető minőségű ivóvíz
Ivóvízben vizsgált paraméterek leírásai...| Paraméter neve | Vizsgálatszám | Kifogásszám | Megfelelőség% | Medián | Maximum |
| Escherichia coli (E. coli) [szám/100 ml] | 15 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Enterococcusok [szám/100 ml] | 13 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Antimon [µg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Arzén [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Benzol [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Benzo(a)pirén [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Bór [mg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Bromát [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Kadmium [µg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Króm [µg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Réz [mg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Cianid [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1,2-diklór-etán [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Fluorid [mg/l] | 3 | 0 | 100 | 0,19 | 0,22 |
| Ólom [µg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Higany [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Nikkel [µg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Nitrát [mg/l] | 10 | 0 | 100 | 26,5 | 32 |
| Nitrit [mg/l] | 10 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Nitrit - vízmű kimenő [mg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Policiklusos aromás szénhidrogének [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Szelén [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Tetraklór-etilén + Triklór etilén [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Összes trihalo-metán [µg/l] | 5 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Cisz-1,2-diklór-etilén [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Klorit [mg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Kötött aktív klór [mg/l] | 12 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Alumínium [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Ammónium [mg/l] | 10 | 0 | 100 | 0 | 0,02 |
| Klorid [mg/l] | 10 | 0 | 100 | 10 | 13 |
| Clostridium perfringens (spórákkal együtt) [szám/100 ml] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Szín [-] | 10 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Vezetőképesség [µS/cm] | 10 | 0 | 100 | 630 | 633 |
| pH [-] | 10 | 0 | 100 | 7,55 | 7,73 |
| Vas [µg/l] | 10 | 0 | 100 | 15 | 60 |
| Mangán [µg/l] | 4 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Szag [-] | 10 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Permanganátos kémiai oxigénigény (KOIps) [mg/l O2] | 10 | 0 | 100 | 0,47 | 0,6 |
| Szulfát [mg/l] | 4 | 0 | 100 | 20 | 22 |
| Nátrium [mg/l] | 1 | 0 | 100 | 4,8 | 4,8 |
| Íz [-] | 10 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Telepszám 22°C-on [szám/ml] | 15 | 0 | 100 | 2 | 133 |
| Telepszám 37°C-on [szám/ml] | 7 | 0 | 100 | 0 | 10 |
| Coliform baktériumok [szám/100 ml] | 15 | 4 | 73,3 | 0 | 200,5 |
| Pseudomonas aeruginosa [szám/100 ml] | 7 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Zavarosság érzékszervi [-] | 8 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Összes keménység CaO [mg/l CaO] | 10 | 0 | 100 | 224,5 | 233 |
| Radon [Bq/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Trícium [Bq/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Indikatív dózis [mSv/év] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Mikroszkópos biológiai vizsgálatok | 2 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Összes peszticid [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |