Könnyű kezelés
forrás: Országos ivóvízminőségi adatbázis (Humán Vízhasználatok Informatikai Rendszere, HUMVI) 2023
Az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket az 5/2023 (I.12.) Kormányrendelet tartalmazza. A közműves ivóvíz szolgáltatás ivóvízellátó-rendszereken keresztül történik, amelyek egy vagy több település vízellátását biztosíthatják. Az ivóvíz minőségét a szolgáltatók a népegészségügyi hatósággal egyeztetett ütemtervnek megfelelően ellenőrzik, de a népegészségügyi hatóság saját ellenőrző vizsgálatokat is végez. A településeken szolgáltatott ivóvíz minőségének értékelése a települést ellátó ivóvízellátó-rendszer vízvizsgálati eredményein alapul. Az ellenőrző vizsgálatok elsősorban a szolgáltatott ivóvíz minőségét jellemzik az épületek belső hálózatának átadási pontjáig. Az épületek belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (pl. ólom kioldódás, baktériumszaporodás) nem tükrözik. A belső hálózatok megfelelő állapotáért és üzemeltetéséért, az ott bekövetkező vízminőségi változásokért az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős.
Települések vízminőségi besorolása:
Megfelelő minőségű ivóvíz: a szolgáltatott ivóvíz minősége mikrobiológiai és kémiai paraméterek alapján is megfelel a vonatkozó határértékeknek
Megfelelő, indikátor paraméterek miatt tűrhető minőségű ivóvíz: a szolgáltatott ivóvízben valamely üzemeltetési hibát jelző, vagy esztétikai panaszt okozó indikátor kémiai paraméter jellemző értéke meghaladja a parametrikus értéket, vagy valamely indikátor mikrobiológiai paraméter kifogásoltsága jelentkezik.
Kémiai szempontból nem elfogadható: a szolgáltatott ivóvízben valamely kémiai paraméter jellemző értéke meghaladja a határértéket
Megfelelő, eseti bakteriológiai kifogás: a szolgáltatott ivóvízben valamely szennyvíz eredetű szennyezést jelző mikrobiológiai paraméter (E. coli vagy Enterococcus) esetileg előfordul
Település neve: Battonya
Minősítés: Megfelelő, indikátor paraméterek miatt tűrhető minőségű ivóvíz
Ivóvízben vizsgált paraméterek leírásai...| Paraméter neve | Vizsgálatszám | Kifogásszám | Megfelelőség% | Medián | Maximum |
| Escherichia coli (E. coli) [szám/100 ml] | 723 | 8 | 98,9 | 0 | 40 |
| Enterococcusok [szám/100 ml] | 347 | 19 | 94,5 | 0 | 600 |
| Antimon [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Arzén [µg/l] | 100 | 1 | 99 | 7,18 | 11 |
| Benzol [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Benzo(a)pirén [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Bór [mg/l] | 74 | 0 | 100 | 0,15 | 0,29 |
| Bromát [µg/l] | 32 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Kadmium [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Króm [µg/l] | 37 | 1 | 97,3 | 0 | 102 |
| Réz [mg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0,04 |
| Cianid [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| 1,2-diklór-etán [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Fluorid [mg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0,23 |
| Ólom [µg/l] | 37 | 0 | 100 | 0 | 2,4 |
| Higany [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0,14 |
| Nikkel [µg/l] | 37 | 1 | 97,3 | 0 | 47 |
| Nitrát [mg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Nitrit [mg/l] | 323 | 20 | 93,8 | 0,17 | 0,62 |
| Nitrit - vízmű kimenő [mg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Policiklusos aromás szénhidrogének [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0,0009 |
| Szelén [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 1,53 |
| Tetraklór-etilén + Triklór etilén [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Összes trihalo-metán [µg/l] | 290 | 0 | 100 | 0,57 | 3,91 |
| Cisz-1,2-diklór-etilén [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Klorit [mg/l] | 33 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| Kötött aktív klór [mg/l] | 756 | 0 | 100 | 0 | 1,4 |
| Alumínium [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 30,5 |
| Ammónium [mg/l] | 291 | 2 | 99,3 | 0,21 | 0,57 |
| Klorid [mg/l] | 36 | 0 | 100 | 17,9 | 27,2 |
| Clostridium perfringens (spórákkal együtt) [szám/100 ml] | 37 | 1 | 97,3 | 0 | 5 |
| Szín [-] | 294 | 2 | 99,3 | n.é. | n.é. |
| Vezetőképesség [µS/cm] | 289 | 0 | 100 | 318 | 501 |
| pH [-] | 289 | 0 | 100 | 8,28 | 8,97 |
| Vas [µg/l] | 295 | 4 | 98,6 | 21,7 | 870 |
| Mangán [µg/l] | 309 | 20 | 93,5 | 40 | 1260 |
| Szag [-] | 294 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Permanganátos kémiai oxigénigény (KOIps) [mg/l O2] | 59 | 0 | 100 | 0,76 | 1,81 |
| Szulfát [mg/l] | 36 | 0 | 100 | 7,75 | 10,8 |
| Nátrium [mg/l] | 36 | 0 | 100 | 43,95 | 103 |
| Íz [-] | 293 | 3 | 99 | n.é. | n.é. |
| Telepszám 22°C-on [szám/ml] | 731 | 49 | 93,3 | 5 | 11000 |
| Telepszám 37°C-on [szám/ml] | 89 | 19 | 78,7 | 9 | 5400 |
| Coliform baktériumok [szám/100 ml] | 361 | 50 | 86,1 | 0 | 1500 |
| Pseudomonas aeruginosa [szám/100 ml] | 326 | 20 | 93,9 | 0 | 160 |
| Zavarosság érzékszervi [-] | 167 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
| Összes keménység CaO [mg/l CaO] | 36 | 19 | 47,2 | 48,95 | 149 |
| Radon [Bq/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Trícium [Bq/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Indikatív dózis [mSv/év] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| Mikroszkópos biológiai vizsgálatok | 82 | 9 | 89 | n.é. | n.é. |
| Összes peszticid [µg/l] | 36 | 0 | 100 | 0 | 0,038 |