Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

A 2024. ÉVI PARLAGFŰ POLLENSZEZON HAMAROSAN INDUL.
A parlagfű virágpora már több helyen megjelent a levegőben, jellemzően még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban. Szórványosan azonban már regisztráltak közepes koncentrációt és az előrejelzések alapján július utolsó hetére a parlagfű pollenkoncentrációja országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.
A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas, a pázsitfűféléké, a libatopféléké, az útifűé és a kenderféléké alacsony, helyenként közepes szintet érhet el. A lórom, az üröm, valamint a szerbtövis, a rézgyom, illetve az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony.
A fák közül jellemzően alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye, valamint a fenyőfélék pollenje.
A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.
A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.
Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasoljuk, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

A részletes napi pollenjelentés elérhető itt.

Részletes pollenadatok

Dátum: 
Település: 
Növény/gomba: 
Kategória: 

 Dátum   Település   Növény/gomba   Kategória 
 
Kérjük adjon meg keresési feltételt!
 
1 / 1 oldal

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít